El Parc Informa

Amb l’arribada de la primavera, com cada any, iniciem les activitats de l’agenda del Parc Natural de Montsant. Us enviem el cartell amb totes les propostes que s’inclouen aquests mesos d’abril, maig i juny i sobre les quals anireu rebent informació mensualment. En el calendari hi trobareu propostes habituals com ara el curs d’introducció a l’ornitologia, o la sortida per descobrir i conèixer els amfibis i rèptils de Montsant, però també podeu apuntar-vos a les sortides i tallers que aquesta primavera aprofundeixen en el valor espiritual de Montsant: excursions a les ermites, pràctiques de minfulness, una sortida que ens endinsa al Congost de Fraguerau per descobrir el sentit trascendent de Montsant i un recés a l’interior de Montsant. La primavera també és l’època òptima per conèixer les propietats de les plantes i com de beneficioses poden ser per a la nostra salut. També destaquem les activitats dirigides al públic més familiar sobre identificació d’insectes o descobriment de l’entorn natural.

A finals de maig, se celebra la Setmana de la Natura, que a Montsant està dedicada a: “La pedra seca a Montsant: patrimoni, conservació i biodiversitat”. Durant dos caps de setmana consecutius, hi trobareu una jornades i taller sobre la construcció en pedra seca organitzada per La Somereta sccl, a l’ermita de Sant Antoni d’Ulldemolins i una sortida guiada per l’itinerari d’interpretació de la pedra seca al Racó de Montalts, organitzada conjuntament pel Parc Natural, l’Associació Excursionista de Cornudella de Montsant i l’Agrupació Excursionista d’Ulldemolins.

Aquesta primavera també continuem desenvolupant el programa “Montsant, escenari de diversitat”, de la mà de Teatrosfera, a partir de la realització d’un parell de tallers que tenen l’art i natura com els seus eixos principals per apropar Montsant a un públic inclusiu.

Durant aquest mes d’abril podeu visitar a la seu del Parc, a la Morera de Montant l’exposició “HABITAR”, produïda per Prioritat amb el suport del Parc Natural, una iniciativa que mostra els valors del paisatge del Priorat. A més, també us fem arribar els horaris del punts d’informació del Parc Natural a la Morera de Montsant, Margalef i Cornudella de Montsant fins el mes de juny, així com els horaris especials que hi haurà durant el període de Setmana Santa.

En aquest primer butlletí digital de “El Parc Informa” també us expliquem dues novetats. D’una banda. Us informem que ja s’ha obert el període de preinscripcions pel nou curs per ser acreditat com a punt d’informació del Parc Natural de Montsant i EIN Serra de Llaberia que tindrà lloc els mesos d’abril i maig i que està dirigit especialment als establiments de la comarca. De l’altra, s’ha publicat un nou mapa de regulació de l’escalada amb la nova zonificació del Parc i informació relativa a les àrees de pernoctació d’autocaravanes, àrees d’acampada i pernoctació, zones d’acampada, refugis i càmpings en la zona d’influència del Parc Natural de Montsant.

DONS NATURALS, PLANTES PER LA VIDA

Dissabte, 16 d’abril

La Morera de Montsant

Vols aprendre a trobar, distingir i aprofitar les plantes silvestres que creixen al teu entorn? Conèixer les seves propietats, medicinals, tintòries, culinàries…?

Saber quan i com collir-les i preparar-les? T’ho expliquem tot passejant a peu de Montsant.

Durada: matí

Preu: 15€

Per a més informació i inscripcions:
El Jardí de les Bruixes
jardibruixes@laxia.cat / 658 300 468

PASSEIG EN CARRETÓ PER DESCOBRIR LA NATURA!

Diumenge, 17 d’abril

Cornudella de Montsant

Al pas dels ases i al ritme d’antany, aprofitarem l’hora d’observar la natura que floreix a la vora dels camins: flors, arbres, insectes…

si sabem obrir els ulls, la natura té múltiples tresors molt a prop nostre! (A partir de 3 anys)

Durada: matí

Preu: a consultar

Per a més informació i inscripcions:

La Mandorla. Assoc. d’educació ambiental

alamandorla@gmail.com / 608 311 193

EL SENTIT DE TRANSCENDÈNCIA A MONTSANT

Diumenge, 24 d’abril

Albarca

La relació humana amb Montsant passa per una comunicació simbòlica d’interrelació entre persones i l’entorn natural. Els rastres humans de transcendència i de pertinença deixen una petjada que a poc a poc s’integra en el paisatge. La noció de muntanya sagrada no pot entendre’s sense aquesta interrelació, aquest trajecte vertical que uneix inframón amb el cosmos i que dóna sentit a totes les societats humanes arreu del món. En aquest itinerari cercarem aquesta percepció que configura Montsant com una geografia paradigmàtica de l’espiritualitat. Sortida guiada amb Ricard Fernández, guia de muntanya.

(Recorregut: Albarca – tombes antropomorfes – roure de la Rasa – Collet Roig – Grau de la Mare de Déu – Ermita de la Mare de Déu de Montsant – Grau Gran – Albarca)

Durada: matí

Preu: 20€

Per a més informació i inscripcions:

Ricard Fernández (guia de muntanya)

excursionisme@gdm.cat / 660 006 610

ANELLAMENT CIENTÍFIC D’OCELLS

Dissabte, 30 d’abril

Cabacés

Sessió matinal d’anellament científic per conèixer els ocells més habituals a la zona. El principal objectiu d’aquesta activitat és acostar i donar a conèixer l’avifauna de la zona al públic en general, mostrant el seu valor i importància i, utilitzar l’ornitologia i l’anellament científic d’ocells com a eines d’educació i sensibilització ambiental.

Durada: matí

Preu: 10€ (adults) i 5€ (nens majors de 8 anys)

Per a més informació i inscripcions:

Associació Taxus

info@associaciotaxus.cat / 619 848 177

CURS FLASH D’INTRODUCCIÓ A L’ORNITOLOGIA

Dissabte 30 d’abril i diumenge 1 de maig

Ulldemolins

Aquest curs de cap de setmana està pensat per iniciar-se en l’observació dels ocells i no cal tenir coneixements previs sobre ornitologia. El curs Flash és essencialment pràctic, però també inclou una part teòrica on es fa una breu introducció als ocells i a l’ornitologia de camp, incloent-hi explicacions sobre quins prismàtics seleccionar, com utilitzar la guia de camp, com prendre notes i com identificar els ocells més habituals.

45€ socis ICO, 55€ no socis

Per a més informació i inscripcions

Institut Català d’Ornitologia

http://ornitologia.org/ca/Activitats/cursos/curs_flash_ornitologia_2.html

www.ornitologia.org / 934 587 893

EXPOSICIÓ TEMPORAL: “HABITAR”

De l’1 d’abril a l’1 de maig

Seu del Parc Natural, a la Morera de Montsant

La manera com hem habitat el Priorat al llarg dels segles ha anat configurant un paisatge de proximitat, de calma, de silenci, que mostra clarament l’herència agrícola, amb diversitat de conreus i una rica biodiversitat de fauna i flora. Un mosaic molt ben dibuixat amb els límits clars entre els diferents usos (agrícoles, forestals i urbans), fet de petites peces que guarden entre elles equilibri i harmonia, testimonis d’una manera de viure que ens identifica.

L’exposició ens invita a reflexionar sobre la necessitat de consensuar un model de desenvolupament participat per tothom, que respecti la nostra història, que combini tradició i innovació, que sigui capaç d’incorporar noves activitats i que ens permeti “habitar” aquesta terra de manera plena.

HABITAR és un projecte de PRIORITAT, associació que promou la candidatura del paisatge agrícola del Priorat a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO, i ha estat possible gràcies a un ajut econòmic del Parc Natural de Montsant.

Es pot visitar a la Seu del Parc, des del dia 1 d’abril al dia 1 de maig, en l’horari del Punt d’informació:

Divendres, de 9 a 18 h
Dissabtes, de 9 a 14.30 i de 15.30 a 17 h
Diumenges i festius, de 9 a 15 h

NOU PLÀNOL DE REGULACIÓ L’ESCALADA AL PARC NATURAL DE MONTSANT

S’ha publicat un nou mapa de regulació de l’escalada, on es determina la nova zonificació de l’activitat a Montant en funció de si l’àrea és lliure, prohibida o condicionada.

Podreu trobar aquest mapa als punts d’informació del Parc Natural a la Morera de Montsant, Cornudella de Montsant i Margalef.

També s’ha aprofitat aquest mapa per informar de les diferents, àrees d’acampada i pernoctació, zones d’acampada, refugis, càmpings

i l’àrea de pernoctació d’autocaravanes en la zona d’influència del Parc Natural de Montsant.

CURS PER SER ACREDITAT COM A PUNT D’INFORMACIÓ DEL PARC NATURAL DE MONTSANT I EIN SERRA DE LLABERIA

El proper mes d’abril comença una nova edició del curs per ser acreditat com a punt d’informació del Parc Natural de Montsant i l’EIN Serra de Llaberia. Des de 2017, aquests dos espais naturals protegits a la comarca del Priorat han organitzat aquesta formació per divulgar els seus valors naturals, culturals i paisatgístics així com els principals recursos turístics. Aquesta és una acció formativa inclosa al Pla d’accions de la Carta Europea de Turisme Sostenible del Priorat (CETS). Té per objectiu promoure una experiència turística de qualitat per a tots aquells que ens visitin, i reforçar el vincle entre els respectius espais naturals i la població local que d’una manera directa o indirecta treballen en l’àmbit del turisme.

És per això que aquest curs està destinat a persones que treballen d’informadors, recepcionistes de serveis i empreses o autònoms que vulguin ser punts d’informació: allotjaments, restaurants, empreses d’activitats turístiques i productors amb visites guiades, cellers, agrobotigues, etc.

El curs es realitzarà els dilluns entre el 25 d’abril i el 30 de maig (inclosos) i consta de 40 hores de formació teòrica i pràctica repartides en 7 sessions que visitaran llocs i emplaçaments emblemàtics del Priorat.

Les places són limitades. El període d’inscripció és del 28 de març al 13 d’abril. Podeu presentar la vostra sol·licitud omplint el formulari: https://tuit.cat/QNmAQ.

Per més informació contacteu amb la secretaria del curs: pnmontsant2012@gmail.com

Top