TRAVESSA CIRCULAR: RUTA DE LAS GOLONDRINAS

TRAVESSA CIRCULAR: RUTA DE LAS GOLONDRINAS

Segona quinzena de juliol. Dies a definir segons les possibilitats de totes les persones interessades.

Les persones inicialment interessades heu de contactar amb el coordinador de la travessa, Paco Barrio, mitjançant el correu electrònic pmontsant@gmail.com per tal d’acordar les dates i l’organització de la sortida.

Descripció: La Ruta de les Golondrinas és una travessia de muntanya que busca recordar la migració de dones pirinenques a principis del s.XX al vessant nord dels Pirineus i que recorre el cor d’un paisatge natural únic.
Durant principis del segle XX, centenars de dones salacencas, roncaleses i ansotanes creuaven a la tardor el Pirineu a la recerca de feina a la important indústria de l’espardenya a Mauleón. Calia buscar suport per a les famílies i eren anys difícils al vessant sud del Pirineu.
D’aquesta manera, i gairebé sense voler-ho, va néixer aquest moviment migratori que va transformar, va unir i deixà una empremta inesborrable en aquestes valls pirinenques. El seu viatge migratori de tardor a primavera i les seves vestimentes negres els va fer adquirir el carinyós sobrenom de les “Golondrinas”. El seu camí, que durava entre 3 i 4 dies, era un dels esdeveniments socials més importants de les valls.
Submergint-nos en el passat tornem a caminar, amb aquesta història barrejada amb pinzellades esportives i naturals que ens descobreixen un dels racons més bells del Pirineu Occidental: Larra; i gràcies a això les seves valls circumdants de Belagua, Linza, Lescún i La Pierre Saint Martin.

Un camí que intenta unir passat i futur. Això és la Ruta de les Golondrinas; un viatge que comença quan vulguis. Creuem Belagua, Linza, Lescún, Bearn i Zuberoa travessant el Pirineu Occidental; els seus boscos, cims i valls.

La idea és fer una ruta circular de 4 dies

Per a més informació: https://www.rutadelasgolondrinas.com/

Dificultat: La ruta de les Golondrinas és exigent.

Material obligatori: Motxilla, funda de motxilla, pals, botes o calçat de senderisme, roba adequada per l’època de l´any (sistema de tres capes), paravent impermeable, ulleres de sol, crema solar, sac llençol.

Etapa 1

Linza – Laberouat

Ficha técnica:

8-10 horas

Desnivel positivo 1.800 m

Desnivel negativo 1.600 m

Etapa 2

Laberouat – Jeandel

Ficha técnica:

4-5 horas

Desnivel positivo 600 m

Desnivel negativo 400 m

Etapa 3

Jeandel – Belagua

Ficha técnica:

4-5 horas

Desnivel positivo 500 m

Desnivel negativo 700 m

Etapa 4

Belagua – Linza

Ficha técnica:

6-7 horas

Desnivel positivo 700 m

Desnivel negativo 350 m

Informació d’etapes i imatges extretes del lloc web: https://www.rutadelasgolondrinas.com/