La pedra seca a Montsant: patrimoni, conservació i biodiversitat.
Itinerari d’interpretació de la pedra seca del Parc Natural de Montsant.
Aquesta activitat s’emmarca dins la Setmana de la Natura i l'organitzen conjuntament:
- Parc Natural de Montsant
- Associació Excursionista de Cornudella de Montsant (AECM)
- Agrupació Excursionista Montsant d’Ulldemolins (AEM)
La ruta prevista (sempre hi pot haver alguna petita variació) és la que es pot veure en el següent mapa:
DADES BÀSIQUES DE L’EXCURSIÓ:
Itinerari circular: Sortida i arribada a la Vilella Baixa
Distància i desnivell: Aproximadament 9 km i uns 440 m de desnivell
Durada: Entre 2 i 3 hores de caminar. Cal afegir el temps per les aturades i explicacions.
LLOC DE TROBADA: Aparcament (de dalt, direcció Cabacés) de la Vilella Baixa.
HORA: sortida a les 8 del matí (8:00h) i tornada cap a 2/4 de 3 (14:30) com a molt tard.
CAL PORTAR: Esmorzar, aigua, calçat de muntanya i roba adequats pel terreny i la meteorologia del dia. Sempre són aconsellables els bastons pels desnivells i barret o gorra pel sol.
INSCRIPCIONS: Fins divendres 27 de maig a les 6 de la tarda (18h).
Places limitades a 30 persones.
Preus: des de 0 fins a 7€.
Més informació: activitats.pnmontsant@gencat.cat / 977 827 310
Clica aquí per inscriure't a l'activitat
INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA
Itinerari creat des del Parc Natural amb l’objectiu de potenciar la divulgació del paisatge natural i cultural de Montsant i, en concret, del patrimoni arquitectònic de la pedra seca, un recurs d’interpretació del paisatge excel·lent. Aquest recorregut enllaça amb l’itinerari municipal que surt de la Vilella Baixa i permet conèixer la gran diversitat tipològica de l’arquitectura rural de Montsant.
El racó dels Montalts fou una zona de gran activitat agrícola fins a mitjan segle xx. Fruit d’aquesta ocupació hi ha tot un seguit d’elements testimoni de les formes de vida als pobles de Montsant durant dècades i que alhora demostren la particular racionalitat humana per a adaptar-se a les característiques geomòrfiques de Montsant davant uns recursos que són limitats.
La singularitat de l’indret rau en el fet que fent un recorregut que no supera els 2 km es poden observar una gran tipologia de construccions de pedra seca. D’una banda, destaca el conjunt de marges construïts per tal de possibilitar el conreu. De l’altra, es descobreix una alta concentració d’elements que servien d’aixopluc a persones i animals per a desar-hi les eines, o bé es bastien com a dipòsits d’emmagatzematge d’aigua, entre altres. En general, es tracta de construccions sòlides, siguin encastades a un marge o plantades al mig d’un bancal, que permeten observar la tècnica de construcció de la pedra seca, basada en l’ús de la pedra sense emprar cap més tipus de material aglutinant. Estan històricament associades al cultiu de la vinya i probablement van servir d’aixopluc als que s’hi desplaçaven per a treballar la terra; posteriorment, aquestes barraques i casetes foren utilitzades per carboners, pastors, caçadors o altres persones que temporalment es refugiaven a Montsant. La zona també va ser testimoni del pas del front de guerra per Montsant, fet visible a partir de les trinxeres fetes de pedra seca que encara s’hi conserven.
Sortida guiada per Montserrat Solà, antropòloga i tècnica del Parc Natural de Montsant
Per publicar un comentari heu de iniciar sessió.